Skip to main content

Poštovani prijatelji i dragi gosti,

Želeli bismo da se podsetimo šta smo uradili u proteklim godinama.

Na ideju o proizvodnji tehničkih tkanina došli smo u julu 1999. godine, a konačnu odluku doneli u avgustu 1999. godine.

Nakon kupovine razboja u Poljskoj, krenuli smo u osnivanje preduzeća. Registracija je izvršena u oktobru 1999. godine.  Imajući u vidu više datuma koji su značajni za početak rada preduzeća, odlučili smo se da za dan fime izaberemo poslednju sedmicu septembra.

Nabavka razboja je bila prvi korak u formiranju i pokretanju proizvodnje. Poslovni prostor za samu proizvodnju nismo imali, pa smo ga iznajmili od mesne zajednice Runjani – nekadašnji dom kulture, koji, gledajući sa sadašnjeg stanovišta, nije imao ni minimum uslova za obavljanje proizvodnje.  Da bismo obezbedili minimum uslova, pre svega smo morali da rešimo problem snadbevanja strujom i vodom, kao i da rešimo problem grejanja.

Nakon prevazilaženja navedenih nedostataka, otpočeli smo proizvodnju u martu 2000. godine na jednom razboju za tkanje. Končanje osnove i potke, kao i impregnacija je radjena uslužno u nekadašnjoj „Viskozinoj“ fabrici „Kord“. Ubrzo, u avgustu smo pustili u rad i drugi razboj. Sa dva razboja je radjeno sve do kraja 2001. godine. U 2002. godini smo kupili prvu končaricu, koja je instalirana u iznajmljenoj garaži u Runjanima.

Celokupna proizvodnja je do kraja 2000. godine prodavana u Srbiji. Tokom 2000. godine stupamo u kontakt sa fabrikom FTT „Volbrom“ iz Poljske i krećemo da za njih proizvodimo neimpregnisane tehničke tkanine.

Kako je končanje bilo „usko grlo“ zbog ograničeno slobodnih kapaciteta u „Kordu“, montažom končarice je omogućeno proširenje kapaciteta za tkanje. Tokom 2002. godine u iznajmljenom prostoru preduzeća „Grafo Trgovina“, nedaleko od graničnog prelaza Trbušnica, instalirano je dva dodatna razboja i jedna končarica. Proizvodnja u 2001., 2002. i 2003. godini podmirivala je potrebe domaćih kupaca, kao i delimične potrebe fabrike FTT „Volbrom“.

Kako su se u medjuvremenu javljali novi kupci, dolazi do potrebe za proširenje proizvodnih kapaciteta. U tom, periodu je proizvodni prostor bio ograničavajući faktor – svoj nismo imali, ali nije bilo ni odgovarajućeg za rentiranje, te smo stavljeni pred izbor da li da gradimo ili kupimo već postojeću infrastrukturu. Početkom 2004. raspisan je oglas za prodaju preduzeća „Grejanje“ Loznica, u čijem sastavu se nalazila proizvodna hala od 1.100 m2, a koja je u tom trenutku u potpunosti zadovoljavala naše zahteve i potrebe. Na organizovanoj licitaciji kupujemo imovinu preduzeća „Grejanje“  i odmah krenuli u adaptaciju proizvodnog i poslovnog prostora, da bi krajem avgusta 2004. godine preselili sva četiri razboja i obe končarice, te ujedno instalirali i još dva nova razboja i jednu končaricu.

Radeći u novom prostoru sa povećanim kapacitetom, dolazimo u problem sa impregnacijom. „Kordova“ impregnacija nije bila u mogućnosti da impregniše sve potrebne količine, a pri tom ni kvalitet nije bio na zadovoljavajućem nivou. Iz navedenih razloga, a s obzirom na to da je sve više kupaca imalo potražnju za impregnisanim tkaninama, počeli smo da razmišljamo o nabavci linije za impregnaciju. Iz kontakta sa kupcima, došli smo do saznanja da „Kontinentalova“ fabrika u Segedinu prodaje liniju za impregnaciju  tehničkih tkanina, stupili sa njima u kontakt, otpočeli pregorove i kao rezultat kupili impregnaciju 2005. godine.

Kompletna demontaža, utovar i transport linije za impregnaciju izvršen je u martu i februaru 2006. godine. Nakon prispeća linije za impregnaciju, pristupili smo izgradnji hale. Po okončanim gradjevinskim radovima, sopstvenim snagama linija je remontovana, montirana i puštena u rad u julu 2007. godine.

Po razrešenju problema vezanim za impregnaciju, odgovarajući zahtevima kupaca, krećemo u proširenje kapaciteta tkanja i končanja. U toku 2008. godine je instalirano tri nova razboja i jedna končarica u novoizgradjenoj hali, koja je tokom 2010. proširena, gde je dodato još četiri razboja i dve končarice.

Na osnovu zahteva kupaca, tokom 2010. godine smo kupili specijalni razboj za tkanje monopleja i postavili ga u novokupljenoj hali  koja se nalazi do hale u kojoj je linija za impregnaciju. Osim ovog specijalnog razboja za izradu monopleja, montiran je još jedan standardni razboj i dve končarice.

Kako je tražnja za našim proizvodima iz godine u godinu neprekidno rasla, u toku 2012. godine otkupljujemo suvlasnički deo na parceli, gde je izgradjena proizvodna hala u koju je smešteno šest novih razboja, končarica, a nešto kasnije tokom godine je puštena u rad i končarica za končanje potke.

U junu 2014. godine, na licitaciji, kupujemo bivšu „Viskozinu“ fabriku „BOPP“. Neposredno nakon kupovine, krenulo se u adaptaciju prostora, s obzirom na to da raspored prostorija, grejanje, struja, voda i ostale instalacije nisu odgovarale našim potrebama. Prioritet broj jedan je stavljen na sanaciju krova na celokupnom prostoru. Prve mašine u novom prostoru postavljene su 2015. godine. Trenutni kapacitet je 15 razboja i 9 končarica.

Na osnovu predjašnjeg iskustva montaže i remonta, u adaptiranom prostoru „BOPP“-a se kreće u novu kapitalnu investiciju – samostalno projektovanje i izrada nove linije za impregnaciju.  Izrada elemenata, konstrukcije, valjaka, ventilacije i ostalih mašinskih elemenata je izvršena ili u sopstvenoj režiji ili u izvodjenju firmi iz Srbije. Izrada softvera nove linije za impregnaciju takodje je uradjena u Srbiji. Jedino su uvezeni elementi pogonskih motora, ventilatora, vodjenja i gorionika, kao i delovi elektronike koji se ne proizvode u Srbiji, što skupa čini oko 20% vrednosti linije za impregnaciju.

Uporedo sa širenjem proizvodnog prostora, obima proizvodnje i kapaciteta, radilo se i na razvoju novih i usavršavanju standardnih proizvoda. Za proteklih 20 godina, možemo da se pohvalimo sa preko 500 proizvoda u asortimanu.

Da bi svi proizvodi bili isporučeni kupcima u ugovorenom kvalitetu, formirana je laboratorija u kojoj se vrše sva neophodna ispitivanja na najsavremenijoj opremi i mernim uredjajima, uz primenu važećih domaćih i evropskih standarda.

Kako bismo bili poslovni partneri firmama za proizvodnju transportnih traka u Evropi i svetu, firma od 2005. godine radi po sistemu menadžmenta kvaliteta ISO-9001, ISO-14001 i OHSAS-18001, za koje se svake tri godine radi resertifikacija i koje smo svake put uspešno prolazili.

Ovde bismo naglasili da sve ovo što je uradjeno u prethodnih 20 godina ne bi bilo moguće bez naših zaposlenih. Krenuli smo sa tri zaposlena, sada već davne 1999. godine, da bi kroz razvoj i povećanje proizvodnih kapaciteta danas došli do broja od preko 250 zaposlenih.

U današnjem vremenu je teško precizno govoriti o planovima za dalji rast i razvoj, ali ono što je izvesno jeste da će započeta montaža opreme u novoizgradjenoj hali biti završena do kraja naredne godine, a dalji koraci će zavisiti od zahteva i potreba tržišta.